Přeskočit na hlavní obsah

Pozvánka na koncert českých autorů

 Ženský pěvecký sbor Akordum Vás srdečně zve na Podzimní koncert v Uhříněvsi, který se bude konat v neděli 31. října 2021 od 19 hodin v nově zrekonstruovaných prostorách Uhříněveského muzea.



Po vynucené pauze během covidové pandemie se sbor vrací k pravidelné zkouškové i koncertní činnosti. Tento podzimní koncert s podobným repertoárem měl proběhnout již před rokem, ale byl stornován z důvodu nastupující druhé vlny. Posledním uskutečněným koncertem sboru tak zůstává provedení Rybovy mše vánoční v prosinci 2019! Pevně doufáme, že tentokrát koncert proběhne a užijí si jej posluchači i účinkující o to více.  

Pár slov k programu: sestavili jsme jej k oslavě výročí vzniku samostatné československé republiky ze skladeb slavných českých autorů, které byly vesměs inspirované lidovými písněmi.  

Smetanovy Tři sbory představují tříhlasé skladby pro ženský sbor bez doprovodu. Jednotlivé skladby jsou výrazově velmi odlišné, ale možná právě proto ve vzájemné souvislosti tvoří dohromady působivý celek. Tklivou, rozjímavou Mou hvězdu střídají tanečně a radostně pojaté Vlaštovičky, vrchol přichází v závěrečném Západu slunce, nejzávažnější i nejnáročnější části tohoto malého cyklu.  

Můžeme říci, že Dvořákovy Moravské dvojzpěvy odstartovaly jeho mezinárodní úspěch. Z moravských lidových písní si Dvořák převzal pouze text, nápěvy, melodie i rytmus jsou ryze autorské. Tento cyklus zaujal uznávaného skladatele Johannese Brahmse natolik, že jej doporučil známému  vydavateli Simrockovi k vydání. Právě toto trojjazyčné vydání zaznamenalo obrovský úspěch.
V druhé polovině devatenáctého století se totiž hojně podomácku muzicírovalo, byla to zlatá éra měšťanských salónů a domácí koncertů. Neexistovala reprodukovaná hudba, lidé si před vynálezy sdělovací techniky museli sami hudbu zahrát, pokud se z ní chtěli potěšit. Dvořákův cyklus těmto potřebám vyhovoval a byl velmi oblíben. Tyto dvouhlasé písně pro ženské hlasy s doprovodem klavíru můžete slyšet jak v sólovém, tak sborovém podání.  

Stejně tak Petrklíč od Bohuslava Martinů je dvojzpěvem s doprovodem, v tomto případě houslí a klavíru. A stejně jako Dvořák originálně a svébytně ztvárňuje lidové písně. Všímavý posluchač může zaslechnout jistou příbuznost skladatelských postupů, jako ve známé kantátě Otvírání studánek. Není divu, cyklus Petrklíč vznikal ve stejném období.  

Srdečně všechny zveme na koncert


Lenka Mašindová