Přeskočit na hlavní obsah

Prozpívaný víkend ve Vlašimi

 První říjnový víkend jsme strávili poněkud netradičně, a to nejen proto, že jsme odjeli zkoušet repertoár mimo Uhříněves. Kromě běžných zkoušek jsme si totiž neplánovaně zazpívali i na nedělní mši. 


Vše začalo při hledání místa na zkoušení během našeho víkendového pobytu ve Vlašimi. Nakonec se nám podařilo domluvit díky panu faráři z římskokatolického kostela prostor na faře. Tam jsme si to udělali hezké – na zkoušky jsme si zapálili v krbu a zpět na hotel se vraceli krásně vyuzení.


Sobotní den se nesl ve znamení intenzivního zkoušení. Několikahodinové zpívání jsme prokládali pojídáním bábovky a popíjením čaje v kombinaci s Vincentkou. Na faru nás odpoledne přišel navštívit pan farář, který coby bývalý hobojista má k hudbě velmi blízko. Poprosil nás proto, jestli bychom nezazpívali na nedělní mši. 

Za normálních okolností bychom si netroufli s takto sotva nazkoušeným repertoárem vystoupit. Shodou okolností jsme však zrovna nacvičovali mši Missa brevis od Zdeňka Lukáše. Panu faráři navíc nešlo říct ne.

vlašimský Kostel svatého Jiljí

Po večerním odreagování na bowlingu jsme se ráno sešli lehce nervózní. Atmosféra byla v Kostele svatého Jiljí totiž opravdu sváteční. My navzdory prvotní nejistotě odzpívali Ordinárium (Kyrie, Gloria, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei).

Měli jsme tak možnost s naším sborem zažít zas něco nového. Poznat nové místo, zazpívat si během mše a popasovat se s nervozitou. Hodnocení už necháme na jiných. Ze soustředění jsme se zas vrátili plni energie a radosti ze společné práce.

A kdy budete moci oficiálně slyšet výsledek našeho podzimního snažení? Nejen Lukášovo dílo, ale i další skladby zazpíváme 20. listopadu v uhříněveské Husově kapli.