Přeskočit na hlavní obsah

Rybova mše ve dvou kaplích

 Pomyslnou tečkou již minulého roku 2023 jsou pro nás naše dva prosincové koncerty. Jeden tradiční v uhříněveské Husově kapli, druhý o něco majestátnější v pražské Betlémské kapli. 



O tom, že se z naší uhříněveské rybovky stala za ty roky již zažitá akce, svědčí nejen útulné zákulisí, rok co rok bohatší o občerstvení. Zažitý však nemusí nutně znamenat stereotypní. Každý rok totiž před Českou mší vánoční chystáme kratší hudební program, většinou různé koledy. Letos se nejen jejich výběru, ale i aranže chopil náš sbormistr Ondra. K tomu se ještě přičinil i o milý dárek –⁠ autorskou vánoční povídku, kterou jsme rozdávali divákům u vstupu.


Přeplněnou Husovu kapli jsme tak přivítali slavnostním pásmem českých koled v doprovodu orchestru. Na Rybovu mši jsme poté doplnili naše řady o mužské hlasy, dále také zmiňovaný orchestr složený z hudebníků HAMU a Pražské konzervatoře a pochopitelně sólisty.

Naší největší odměnou vedle dlouhého potlesku byla i vřelá slova posluchačů při odchodu, někdy i slzy dojetí. Ať je Rybova mše pro mnohé možná až notoricky známá a nesčetněkrát přezpívaná, takovou slavnostní atmosféru, jakou máme vždy v tuto prosincovou dobu v Husově kapli, nezažíváme nikdy během roku.

Co bylo pro nás letos úplně nové, byla Česká mše vánoční v Betlémské kapli. Zde jsme pár dní před Vánoci hostovali na benefičním koncertu Fakulty strojní. Honosný sál s tolika muzikanty byl pro nás dalším nádherným rybovkovým zážitkem.