Přeskočit na hlavní obsah

Jak jsme oslavili jubileum? S barokním orchestrem a Vivaldiho obřadností

 Poslední květnová neděle a vlastně celý víkend se pro nás nesl ve znamení Vivaldiho. Od sobotních příprav a sehrávání s orchestrem po nedělní vyvrcholení naší sezóny v Kostele Všech svatých. 

Sbor Akordum oslavil své desetileté výročí opravdu s grácií, v prostorách kostela s květinovou výzdobou, v doprovodu houslí, trubek, hoboje nebo třeba cembala. Ke svému jubileu jsme si nadělili zatím největší koncert v historii sboru, Vivaldiho Credo a Dixit Dominus. Na druhou část koncertu se ke sboru navíc připojily mužské hlasy, čímž ještě posílily už tak mohutný zvuk kostelního baroka.

Výroční koncert pro nás pomalu začal už v sobotu odpoledne, kdy jsme se poprvé viděli, a hlavně slyšeli, s orchestrem a sólisty. Naše několikaměsíční nacvičování najednou získalo novou podobu. V neděli pro nás proto bylo už největší výzvou vejít se před oltář.

Foto: Pavel Klikar

Po sedmé hodině se začal kostel plnit prvními diváky a my už napjatě čekali na povel nastoupit. Koncert jsme otevírali Vivaldiho skladbou Credo a její energickou první větou Credo in unum Deum. Na druhou část programu, tedy skladbu Dixit Dominus, se k nám připojily zmiňované mužské výpomoci a dvě sólistky. Závěrečná gradace v podobě působivé fugy zakončila celý koncert. A my tak za potlesku diváků velkolepě zpečetili naše krásné jubileum.

Děkujeme nejen posluchačům, ale i naší městské části a generálnímu partnerovi Předvýběr.CZ, bez jejichž pomoci bychom takto nákladný koncert jen těžko uspořádali. A také děkujeme sami sobě, všem členkám sboru a sbormistrovi Ondrovi za společnou letitou práci, která je současně naším největším koníčkem.