Přeskočit na hlavní obsah

Akordum na Zelené hoře: koncert o bolesti i lásce

 Posledním květnovým víkendem jsme uzavírali jarní sezónu, a to stylově. V pátek 27.5. jsme se po třech letech vrátili opět do Poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Zde jsme spolu s orchestrem předvedli Stabat Mater od G. B. Pergolesiho. Jak probíhaly přípravy a komu jsme program věnovali, vám prozradíme dále v textu.

Akordum spolu s orchestrem a oběma sólistkami

Návrat po třech letech

Kdo nás sleduje delší dobu, ví, že tradičně naši pěveckou sezónu zakončujeme soustředěním na Vysočině. Před pár lety jsme k tomu navíc přidali několik koncertů. Jedním z nich byla účast na Noci kostelů, a to rovnou na nádherném poutním místě na Zelené hoře, ne náhodou zapsaným do seznamu UNESCO. Zpívat zde pro nás bylo velkou poctou, a proto jsme se letos těšili, že si hudební zážitek budeme moci opět zopakovat. 

Sychravé počasí příhodně dokreslovalo náladu skladby 

Stabat Mater dvakrát jinak

Oba naše koncerty na Zelené hoře (v roce 2019 a letos) spojuje stejný text – duchovní báseň Stabat Mater dolorosa. Hudba se však liší. Ostatně takových „,stabatů” existuje více než 600 zpracování. Pro letošní rok jsme si vybrali barokní skladbu italského autora Giovanniho Battisty Pergolesiho

Více o díle i autorovi se dozvíte v našem článku.

Po uhříněveské premiéře pokračujeme dál

Naši věrní fanoušci jistě ví, že jsme Pergolesiho Stabat Mater poprvé odzpívali v uhříněveském kostele na Květnou neděli. Nervozitu z premiéry jsme už tedy měli odbytou a o to víc jsme si mohli užít atmosféru nového prostředí, neobyčejného místa poutního kostela. Po odzkoušené generálce jsme si letos venkovní areál prohlédli jen minimálně kvůli ne úplně jarnímu počasí. To ale o to víc umocňovalo ponuřejší náladu, kterou svým tématem skladba navozuje.

Skladba s přesahem do současné doby

Koncert zahájil srdečným proslovem pan farář Vladimír Záleský, který program věnoval matkám obětí ukrajinské války. Tím celá skladba získala opět nový kontext a bohužel i tak připomněla smutnou výpověď doby. Pan farář divákům dále ukázal vzácnou ikonu Panny Marie Bolestné, kterou sám dostal příhodně před lety jako dárek z Kyjeva. Ta bděla nad celým koncertem na pietním místě.

Pan farář s ikonou Panny Marie Bolestné

O bolesti i lásce
Na význam básně se lze dívat z mnoha úhlů pohledu, čemuž odpovídá i různorodost skladby. Každý divák si v ní najde to svoje. Proto věříme, že se nám podařilo posluchačům předat vše, co skladba nabízela – tesknou atmosféru bolesti nad ztrátou i téma hluboké mateřské lásky


Jsme vděční za možnost zpívat na Zelené hoře a děkujeme panu faráři za vstřícnost i sladkou pozornost, kterou nám připravil po koncertě.