Přeskočit na hlavní obsah

Podzimní koncert v Husově kapli

 Za necelý měsíc začneme i my sklízet ovoce našeho snažení. 20. listopadu předvedeme nový repertoár, který se ponese v duchu skladby Missa brevis od Zdeňka Lukáše. Na koncertě se ale můžete těšit i na další skladatele (Suchoň, Dvořák a zahraniční Grieg a Poulenc). 

Před 40 lety složil hudební skladatel Zdeněk Lukáš mši pro ženský sbor a baryton sólo Missa brevis, která v našem podání zazní v Husově kapli na podzimním koncertě. O mužské pasáže se postará baryton Martin Bělohlávek
Z duchovního tónu zvolna přejdeme například k lidovější Lukášově skladbě Věneček. Pozorný posluchač i v ní nalezne jak veselé lidové prvky dožínkovského věnečku, tak tesklivější notu věnečku smutečního. 

Kromě Zdeňka Lukáše dále uslyšíte skladbu slovenského skladatele Eugena Suchoně Aká si mi krásná. Ta přímo zapadá do období vzdávání díků zemi, ke které podzimní čas sklizní vybízí.

          I při nácviku duchovních děl může být sranda

Na našem říjnovém soustředění ve Vlašimi jsme dále nacvičovali i zahraniční skladby duchovní, které na koncertě dále uslyšíte. Eucharistickou píseň Ave verum corpus od francouzského skladatele Francise Poulenca a latinský středověký hymnus Ave Maris Stella zhudebněný norským skladatelem Edvardem Griegem.

Doufáme, že si koncert užijete s námi. Budeme se těšit!