Přeskočit na hlavní obsah

Loutna česká na Zelené hoře a naše euforie z konce sezóny

 Pamatujete si ještě ten příjemně rozjařený pocit závěru školního roku? Přesně taková atmosféra totiž provázela náš koncert v poutním kostele na Zelené hoře. Pohoda, klid a zasloužená radost po uplynulé půlroční práci.


Po náročném výročním koncertě v Uhříněvsi, na který jsme trénovali od začátku roku, nás po dvou týdnech čekala další akce. Ve Žďáru nad Sázavou jsme v rámci události Noci kostelů předvedli Loutnu českou od Adama V. Michny z Otradovic. A to znamenalo jiný repertoár, jiné složení muzikantů a pochopitelně jiný prostor. Po našem uhříněveském koncertě jsme tedy neměli příliš času vydechnout, ale naopak se museli rychle přepnout na další, byť rovněž barokní, dílo.

Společná generálka na faře

V pátek 7.6. jsme dorazili do Žďáru, kde nás po krátkém rozezpívání v podloubí zámku, čekala na faře generálka a vlastně první setkání s muzikanty (housle, violoncello, varhanní pozitiv a theorba). Měli jsme necelou hodinku na zkoušení a sladění případných nesrovnalostí. Za pár hodin už jsme se totiž v plném kostele na Zelené hoře museli tvářit jako jednotné hudební těleso.               

Možná to bylo právě tou euforií z konce sezóny, možná nádhernou zlatou hodinkou osvětlující kostel ze všech stran. Během koncertu totiž, alespoň mezi námi účinkujícími, panoval až posvátný klid. Díky tomu jsme si všechny skladby vychutnali nejspíš s pocitem zasloužené radosti. Loutna česká tak byla opravdu takovým koncertem za odměnu. V čemž nás následně utvrdil i dlouhý potlesk publika.